Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne nalewki i likery nie muszą być starannie wyszukiwane w sklepie lub pieczołowicie przygotowywane przez cały dzień. Wystarczy trochę czasu, chęci i dosyć podstawowych składników aby zrobić pyszny likier kakaowy.
Garnek, łyżka, lejek
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 26
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 93
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 26
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 93
Składniki
Wszystkie składniki podane są na litr gotowego likieru, jeśli ktoś chce zrobić go mniej lub więcej, wystarczy odpowiednio podzielić lub pomnożyć każdy składnik.
Do garnuszka wlewamy 500ml śmietanki lub mleka zagęszczonego. Wsypujemy 120-200gram cukru(zależnie od tego jak słodkie likiery lubimy) oraz 20 gram cukru wanilinowego.
Składniki podgrzewamy na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając, gdy śmietanka z cukrem jest już ciepła wsypujemy 40 gram kakao(około 4 łyżki stołowe). Po dodaniu kakao całą miksturę energicznie mieszamy.
Co jakiś czas mieszając, czekamy na zagotowanie. Gdy zauważymy że nasza mikstura zaczyna się gotować, zdejmujemy ją z ognia, ostatni raz mieszamy i odkładamy do wystygnięcia.
Gdy wszystko już wystygło pora na dodanie alkoholu. Wystarczy przygotować łyżkę do wymieszania.
Powoli wlewamy alkohol jednocześnie energicznie mieszając. Bez mieszania śmietanka mogłaby się zwarzyć od ilości wlanego alkoholu. Dzięki powolnemu wlewaniu i emergicznemu mieszaniu upewniamy się że takie coś nie nastąpi.
Po zmieszaniu wszystkich składników mamy już gotowy likier, warto dać mu około 10 minut w garnuszku przed przelaniem do butelek. W ten sposób pozwalamy lekko przegryźć się smakom i upewnić się że smak jest taki jakiego oczekujemy.
Po odczekaniu 10 minut warto wypić łyżeczkę likieru aby upewnić się czy jest wystarczająco słodki, to ostatni moment gdy możemy dodać cukru. Jeśli zdecydujemy się na to pamietajmy że nie wolno nam podgrzewać likieru, wtedy odparuje z niego alkohol. Trzeba rozpuścić cukier w likierze o temperaturze pokojowej. Należy pamiętać również że w świeżym likierze alkohol jest o wiele bardziej wyczuwalny, po mniej więcej dwóch dniach alkohol schodzi na dalszy plan a przebija się kakao i nuty wanilii. Jeśli wykonaliśmy wszystkie kroki prawidłowo, nadchodzi czas na przelanie likieru do butelek, tutaj jest już pełna dowolność.
Należy pamietać o tym ze likier będzie się lekko rozwarstwiał, będzie ciemniejszy na dole, spowodowane jest to opadającymi na dno drobinkami kakao. Przed podaniem dobrze byłoby wstrząsnąć butelką.
To już koniec, możemy delektować się domowej roboty likierem. Chyba nie było tak ciężko, co?