Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowa i delikatna biała rozkosz :-) od dzisiaj mój ulubiony likier (pobił nawet krówkowy :-) )
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12299
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1385
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13101
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5303
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12299
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1385
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13101
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5303
Składniki
spirytus wymieszać z wodą. Do słoika litrowego wsypać wiórki i zalać je mieszanką spirytusu i wody, zakręcić i odstawic na ok. 5 dni (2 razy dziennie wstrząsać). Po 5 dniach mieszankę przecedzić przez gazę, mocną odcisnąć*. Do powstałego płynu dodać mleko skondensowane słodzone, dobrze wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać mleko niesłodzone, wymieszać, dodać mleczko kokosowe, wymieszac i jeszcze raz przecedzić przez gazę aby pozbyć się ewentualnych grudek z mleczka kokosowego. Likier przelać do butelek (wyszło ok. 1, 5l). Można degustować odrazu ale lepsze jest na drugi dzień (ja oczywiście nie wytrzymałam i próbowałam natychmiast po zrobieniu :-)) * odciśnięte wiórki można wykorzystać do deserów.