Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowa i delikatna biała rozkosz :-) od dzisiaj mój ulubiony likier (pobił nawet krówkowy :-) )
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54186
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 529
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5512
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54186
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 529
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5512
 
         
         
                Składniki
spirytus wymieszać z wodą. Do słoika litrowego wsypać wiórki i zalać je mieszanką spirytusu i wody, zakręcić i odstawic na ok. 5 dni (2 razy dziennie wstrząsać). Po 5 dniach mieszankę przecedzić przez gazę, mocną odcisnąć*. Do powstałego płynu dodać mleko skondensowane słodzone, dobrze wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać mleko niesłodzone, wymieszać, dodać mleczko kokosowe, wymieszac i jeszcze raz przecedzić przez gazę aby pozbyć się ewentualnych grudek z mleczka kokosowego. Likier przelać do butelek (wyszło ok. 1, 5l). Można degustować odrazu ale lepsze jest na drugi dzień (ja oczywiście nie wytrzymałam i próbowałam natychmiast po zrobieniu :-)) * odciśnięte wiórki można wykorzystać do deserów.