Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykły likier ze zwykłych krzewów
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2132
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3261
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1323
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2067
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2132
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3261
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1323
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2067
Składniki
Do wyparzonego małego gąsiorka lub dużego słoja włóż owoce głogu i tarniny, posiekane rodzynki i śliwki oraz skórkę otartą z cytryny i posiekaną wanilię. Zalej spirytusem i wódką. Zakorkuj. Odstaw na 6 tygodni.
Po upływie tego czasu zlej klarowny płyn znad owoców, a te zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Przecedź przez bibułkowy filtr do kawy i dodaj do nalewki.
Miód i cukier zagotuj z wodą i sokiem z cytryny, ostudź i wymieszaj z nalewką. Odstaw na miesiąc, po czym przefiltruj i rozlej do butelek. Likier zyskuje na smaku wraz z upływem czasu.