Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykły likier ze zwykłych krzewów
Pychota. Polecam.
Odsłon: 172
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 315
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 28
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27620
Pychota. Polecam.
Odsłon: 172
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 315
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 28
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27620
Składniki
Do wyparzonego małego gąsiorka lub dużego słoja włóż owoce głogu i tarniny, posiekane rodzynki i śliwki oraz skórkę otartą z cytryny i posiekaną wanilię. Zalej spirytusem i wódką. Zakorkuj. Odstaw na 6 tygodni.
Po upływie tego czasu zlej klarowny płyn znad owoców, a te zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Przecedź przez bibułkowy filtr do kawy i dodaj do nalewki.
Miód i cukier zagotuj z wodą i sokiem z cytryny, ostudź i wymieszaj z nalewką. Odstaw na miesiąc, po czym przefiltruj i rozlej do butelek. Likier zyskuje na smaku wraz z upływem czasu.