Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak nalewki to obowiązkowo musi być też malinówka :) Mocna, o intensywnej czerwonej barwie i wspaniałym zapachu.
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 78
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 293
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 94
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 229
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 153
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 78
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 293
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 94
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 229
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 153
Składniki
Maliny czyścimy, usuwamy szypułki, a następnie zalewamy spirytusem i wódką - owoce muszą być w całości przykryte alkoholem. Słój zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-6 dni. Codziennie musimy wstrząsać słojem, żeby alkohol dobrze wymieszał się z owocami. Po 5-6 dniach zlewamy cały płyn, a pozostałe maliny zasypujemy cukrem. Codziennie wstrząsamy słojem by cukier się rozpuścił. Kiedy cukier rozpuści się, zlewamy powstały syrop, a maliny odciskamy, by uzyskać jak najwięcej płynu. Syrop łączymy z nalewką, rozlewamy do butelek. Nalewkę odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na ok. 3 miesiące. Z przepisu wychodzi ok. 2 litrów nalewki.