Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Miętówka z Polesia"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27493
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27493
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Składniki
Miętę starannie umyj i osusz. Pokrój na kawałki kilkucentymetrowej długości (ale możesz też użyć całych łodyżek, wtedy po przygotowaniu nie będzie konieczna wielokrotna filtracja).
Miętę włóż do dużego słoja, zalej spirytusem. Odstaw w ciemne miejsce na 2 dni (ale potrząsaj słojem). W tym czasie płyn powinien nabrać głębokiego, zielonego koloru. Następnie przecedź.
Zagotuj wodę z cukrem przez ok. 15 minut, aż powstanie syrop. Przestudź. Chłodny syrop wlej do słoja z miętowym alkoholem. Starannie wymieszaj, kilkakrotnie przefiltruj (np. przez złożoną gazę), po czym zlej do butelek.
Nalewkę można pić już po tygodniu, ale im dłużej poczekamy (3-4 tyg.), tym jest lepsza. Świetnie rozgrzewa, pomaga przy dolegliwościach żołądkowych.Źródło: Świat kobiety