Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie jestem weganką, ale lubię wypić od czasu do czasu mleko migdałowe. Bardzo smaczne, więc chętnie je używam. Nie jest ono stale obecne w mojej lodówce i rzadko mi się zdarza wcześniej zaplanować jego „produkcję”, bo to zazwyczaj jest impuls. Nagła myśl w rodzaju „napiłabym się mleka migdałowego”. Albo robię akurat jakąś potrawę lub testuję nowy przepis, do którego jest ono potrzebne. A ja go nie mam w lodówce, bo kawę pijam z mlekiem prosto od krowy. No i co? Jak zaradzić tej niedogodności? Czy mam wsiadać do samochodu i jechać kilka kilometrów do najbliższego sklepu? W którym na dodatek niekoniecznie jest dostępny jakiś wybór napojów roślinnych w typie mleka, więc… Oczywiście, że tak nie robię. Mam w odwodzie lepszy i łatwiejszy sposób na pyszne mleko migdałowe.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7017
Polecam.
Odsłon: 146
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5370
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2585
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7017
Polecam.
Odsłon: 146
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5370
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2585
Składniki
Płatki migdałowe zalej lekko ciepłą wodą (około 40 stopni) i odstaw na 15 minut do napęcznienia,
a następnie zmiksuj wszystko przy pomocy blendera. Ja używam Speedcooka. Jeśli do słodzenia używasz daktyla, to jego też zmiksuj razem z migdałami. Miksowanie powinno trwać na tyle długo, aby jak najdokładniej rozdrobnić migdały. Myślę, że 2-3 minuty powinny wystarczyć, ale nigdy nie stoję z zegarkiem w ręce i nie mierzę czasu. Wiele zależy od mocy urządzenia.
Zmiksowany płyn przecedź przez tetrę albo filtr do mleka i porządnie wyciśnij.
Płyn dopraw odrobiną soli i czegoś słodkiego, aby mleko migdałowe mogło nabrać pełnego, okrągłego smaku.
Pozostałych w szmatce migdałów nie wyrzucaj, bo możesz je z powodzeniem dodać do owsianki albo do dowolnej pasty na chleb, do bezmięsnych kotletów, do ciasta, a nawet do chleba.
Jeśli przygotowuję mleko migdałowe z przeznaczeniem do owsianki, to wcale nie odcedzam płynu, tylko zmiksowaną całość wlewam do płatków.
Mleko migdałowe jest doskonałe dla wegan, dla osób uczulonych na mleko zwierzęce i nawet dla niemowląt i małych dzieci.
Warto je przygotować w domu, bo to zawsze wypada taniej, niż produkt kupiony w sklepie. I w dodatku masz świeże mleko, a nie płyn zamknięty na wiele miesięcy w kartonie. Smacznego!