Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do wykonania tej nalewki używamy mleka i w pierwszej fazie przygotowań nalewka ma wręcz odrażający wygląd (zsiadłe mleko z cytrynami). Jednak po przefiltrowaniu nalewki staje się ona klarowna, o lekko żółtawym kolorze. Nalewka zwana jest aptekarską lub nalewką farmaceutów, gdyż uważana jest za lek na niestrawność.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1604
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 352
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1604
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 352
Składniki
Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem. Cieniutko obieramy ze skórki, a następnie usuwamy z cytryn białą skórkę. Cytryny kroimy w cienkie plasterki, usuwamy pestki. Wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem, ugniatamy chwilę, by owoce puściły sok. Zalewamy mlekiem i alkoholem, dodajemy goździki i migdały oraz skórki z 2 cytryn. Słój zakręcamy i odstawiamy w zaciemnione, chłodne miejsce na 4 tygodnie. Co kilka dni słojem potrząsamy, by cukier się rozpuścił. Po 4 tygodniach nalewkę filtrujemy przez filtry do kawy. Powstanie nam klarowny, lekko żółty płyn. Nalewkę odstawiamy do spiżarki na minimum 4 tygodnie.