Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do wykonania tej nalewki używamy mleka i w pierwszej fazie przygotowań nalewka ma wręcz odrażający wygląd (zsiadłe mleko z cytrynami). Jednak po przefiltrowaniu nalewki staje się ona klarowna, o lekko żółtawym kolorze. Nalewka zwana jest aptekarską lub nalewką farmaceutów, gdyż uważana jest za lek na niestrawność.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem. Cieniutko obieramy ze skórki, a następnie usuwamy z cytryn białą skórkę. Cytryny kroimy w cienkie plasterki, usuwamy pestki. Wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem, ugniatamy chwilę, by owoce puściły sok. Zalewamy mlekiem i alkoholem, dodajemy goździki i migdały oraz skórki z 2 cytryn. Słój zakręcamy i odstawiamy w zaciemnione, chłodne miejsce na 4 tygodnie. Co kilka dni słojem potrząsamy, by cukier się rozpuścił. Po 4 tygodniach nalewkę filtrujemy przez filtry do kawy. Powstanie nam klarowny, lekko żółty płyn. Nalewkę odstawiamy do spiżarki na minimum 4 tygodnie.