Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z ananasa przybliża smak ciepłych krajów, tropików i koktajli z palemką. Słodko-kwaśny ananas wymieszany z wódką i syropem cukrowym daje niesamowity aromat i smak. Ta propozycja jest idealna nie tylko jako dodatek do innych drinków, ale jako samodzielny napój, szczególnie dobry na zimowe, ciemne wieczory. Nalewkę z ananasa można też przyrządzać na bazie rumu, co dodaje jej jeszcze większej tropikalności i smaku Karaibów!
Składniki
Ananasa obierz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż go do szklanego naczynia.
Zalej owoc wódką. Naczynie zamknij i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 3 tygodnie.
Po 3 tygodniach zawartość naczynia przefiltruj za pomocą gazy lub filtra do kawy. Podczas odfiltrowywania dobrze odciskaj kawałki ananasa, bo gromadzą bardzo dużo wody.
Przygotuj syrop cukrowy. W rondelku umieść wodę i cukier. Podgrzewaj mieszając, do momentu połączenia obu składników. Ostudź do temperatury pokojowej i przelej syrop do nalewki z ananasa.
Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw jeszcze na 2-3 dni.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.