Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni i jeżyn

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni i jeżyn

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 432

Dodano:

Odsłon: 12702

Niepozorna Amerykańska kuzynka jarzębiny, obdarowuje nas owocami, kryjącymi ogromne bogactwo witamin i przeciwutleniaczy. A domowa nalewka jest chyba najsmaczniejszym sposobem aby z tego bogactwa korzystać( oczywiście, jak by inaczej, z umiarem). Po więcej przepisów zapraszam na mojego bloga.

Składniki

  • Na każde 0,5 l "spirytusu"( o mocy 70%)
  • 300 ml wódki
  • 150 szt liści wiśni
  • 100 szt liści jeżyn(ewentualnie malin)
  • 1 kg owoców aronii
  • 600 ml wody
  • 0,4 kg cukru
  • 100 ml miodu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Nalewka z aronii z liśćmi wiśni i jeżyn

Przygotowanie

  1. Aby zachować zachować zdrowotne, a także ( co równie ważne) smakowe właściwości aronii, nie gotujemy jej owoców, lecz tylko rozgniatamy je ( lub rozcieramy), a następnie zalewamy spirytusem.

  2. Trzymamy w szczelnym pojemniku, przez najmniej trzy, a najdłużej, cztery tygodnie. O ile w przy wyrobie innych nalewek, można czas trzymania nastawu, traktować dość orientacyjnie, to w przypadku aronii wskazana jest skrupulatność.Nastaw trzymany krócej, nie do końca wchłonie całą dobroć zawartą w owocach, ale trzymany za długo może zacząć przypominać galaretkę( a to z powodu dużej ilości pektyn zawartych w owocach).

  3. Kiedy zlejemy nastaw możemy zając się przygotowaniem wywaru z liści i cukru
    Wrzucamy do garnka liście wiśni( wyciągają one gorycz z owoców aronii), dodajemy liście jeżyn ( te dodają nuty słodyczy), zalewamy je wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez 30 minut po czym studzimy.

  4. Do garnka (kadzi, lub dużego słoja) wlewamy odsączony, przez grube płótno nastaw z owoców aronii (odrzucając owoce), dodajemy również odsączony, syrop z wygotowanych liści i cukru, oraz dodajemy miód, wymieszany z wódką ( dobrze jest zrobić to kilka godzin wcześniej).
    Miłośnicy wersji mocniejszych, mogą dodać więcej spirytusu ( zmieniając część wódki, na spirytus)

  5. Całość mieszamy, rozlewamy do butelek, a następnie zamykamy szczelnie i odstawiamy w zacienione miejsce, na co najmniej trzy miesiące.
    Przy wyrobie nalewek musimy pamiętać starą prawdę, im dłużej nalewka stoi, tym jest smaczniejsza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Slawson 10 listopada 2019 nalewka smaczna, zrobiłem w ilości 2x to co w przepisie i wyszło ok 4L gotowego wyrobu. Jedyna uwaga jaką mam to jej moc, Przy tych proporcjach wychodzi ok 23% a, jak dla mnie optymalna naleweczka powinna podchodzić pod 30%. Następnym razem zaleję owoce nieco większą ilością "spirytusu 70%" :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 września 2015 Uwielbiam wszystkie przetwory z aronii, naleweczka jest na pewno pyszna i oczywiście zdrowa :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń