Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niepozorna Amerykańska kuzynka jarzębiny, obdarowuje nas owocami, kryjącymi ogromne bogactwo witamin i przeciwutleniaczy. A domowa nalewka jest chyba najsmaczniejszym sposobem aby z tego bogactwa korzystać( oczywiście, jak by inaczej, z umiarem). Po więcej przepisów zapraszam na mojego bloga.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 132
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1597
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 344
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 132
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1597
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 344
Składniki
Aby zachować zachować zdrowotne, a także ( co równie ważne) smakowe właściwości aronii, nie gotujemy jej owoców, lecz tylko rozgniatamy je ( lub rozcieramy), a następnie zalewamy spirytusem.
Trzymamy w szczelnym pojemniku, przez najmniej trzy, a najdłużej, cztery tygodnie. O ile w przy wyrobie innych nalewek, można czas trzymania nastawu, traktować dość orientacyjnie, to w przypadku aronii wskazana jest skrupulatność.Nastaw trzymany krócej, nie do końca wchłonie całą dobroć zawartą w owocach, ale trzymany za długo może zacząć przypominać galaretkę( a to z powodu dużej ilości pektyn zawartych w owocach).
Kiedy zlejemy nastaw możemy zając się przygotowaniem wywaru z liści i cukru Wrzucamy do garnka liście wiśni( wyciągają one gorycz z owoców aronii), dodajemy liście jeżyn ( te dodają nuty słodyczy), zalewamy je wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez 30 minut po czym studzimy.
Do garnka (kadzi, lub dużego słoja) wlewamy odsączony, przez grube płótno nastaw z owoców aronii (odrzucając owoce), dodajemy również odsączony, syrop z wygotowanych liści i cukru, oraz dodajemy miód, wymieszany z wódką ( dobrze jest zrobić to kilka godzin wcześniej). Miłośnicy wersji mocniejszych, mogą dodać więcej spirytusu ( zmieniając część wódki, na spirytus)
Całość mieszamy, rozlewamy do butelek, a następnie zamykamy szczelnie i odstawiamy w zacienione miejsce, na co najmniej trzy miesiące. Przy wyrobie nalewek musimy pamiętać starą prawdę, im dłużej nalewka stoi, tym jest smaczniejsza.