Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z aloesu najlepiej sprawdzi się zimą i jesienią, wszystko dzięki jej przeciwwirusowym i antybakteryjnym właściwościom.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 194
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 310
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 194
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 310
Składniki
Owoce berberysu zmroź przez kilka godzin. Jeśli chcesz używać świeżych owoców, musisz każdy z nich nakłóć szpikulcem.
Napełnij gąsior lub bardzo duży, zakręcany słój owocami berberysu.
Posyp berberys cukrem i zalej wódką.
Szklane naczynie zamknij. Codziennie przez tydzień mieszaj zawartością, aż cukier się rozpuści.
Po miesiącu przeprowadź degustację nalewki berberysu, by ocenić jej słodkość. W razie potrzeby dodaj więcej cukru i ponownie mieszaj codziennie do rozpuszczenia.
Po 2-3 miesiącach leżakowania płyn odfiltruj przez gazę i przelej do czystych butelek.
Po przelaniu nalewka z berberysu może leżakować nawet przez rok. Wtedy jest najlepsza i najsmaczniejsza.