Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytryniec chiński to roślina, której właściwości od tysiącleci wykorzystywane są w medycynie naturalne Dalekiego Wschodu. Jej kuliste, czerwone jagody zawierają substancje czynne, które działają ochronnie na wątrobę, zapobiegają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, wspomagają naturalną odporność organizmu, łagodzą objawy przemęczenia, a ponad to poprawiają sprawność umysłową. Właśnie takie właściwości wykazuje nalewka z cytryńca chińskiego. Jest przy tym nie tylko zdrowa, ale oryginalna w smaku.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 91
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17858
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 482
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5624
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2894
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 91
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17858
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 482
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5624
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2894
Składniki
Oddziel owoce cytryńca od łodyżek i delikatnie umyj (tak, by nie uszkodzić owoców). Ułóż je w dużym słoju (2-3 l), przekładając warstwami cukru. Cukier powinien stanowić pierwszą i ostatnią warstwę. Musi dokładnie zakrywać owoce z wierzchu. Lekko dociśnij zawartość słoika.
Spirytus wymieszaj dokładnie z wodą. Wlej około 200 ml uzyskanego płynu do słoika (to zapobiegnie fermentacji owoców). Szczelnie zamknij słój i odstaw na dwa tygodnie w ciepłe miejsce, najlepiej na nasłoneczniony parapet. W tym czasie cukier się rozpuści, a owoce cytryńca puszczą sok.
Po dwóch tygodniach dolej resztę roztworu spirytusu do słoika. Odstaw go w ciepłe, ale ciemne miejsce. Przechowuj pół roku, co pewien czas wstrząsając słoikiem.
Po pół roku przefiltruj nalewkę przez gazę (kilkukrotnie – do uzyskania klarownego płynu) i przelej do butelek. Jeśli uznasz, że nalewka jest mało słodka, dodaj nieco cukru. Odstaw butelki w ciemne, chłodne miejsce na kolejne pół roku. Po tym czasie nalewka z cytryńca chińskiego będzie gotowa do spożycia.