Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaskakująco dobra nalewka z mango.
Najtrudniejszy etap to wybór dobrego mango. Powinno być już dojrzałe i słodkie, ale przy tym jeszcze lekko twarde. Jeśli jednak nie możecie sobie pozwolić na wybrzydzanie, to weźcie jakiekolwiek i miejcie nadzieję, że coś z niego wyjdzie. Jak to w życiu.
Owoce obieramy i kroimy na dużą kosteczkę albo w co nam tam wygodnie. Mango wrzucamy do słoja, a następnie dodajemy sok wyciśnięty z jednej limonki. Mieszamy ze sobą 500 ml wódki oraz 200 ml spirytusu i przelewamy alkohol do słoja. W idealnym świecie alkohol powinien zakryć nam w całości owoce.
Całość odstawiamy w bezpieczne miejsce na 3 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając. Po tym czasie mango zaczyna wytracać swój kolor i ogólnie wyglądać coraz mniej apetycznie. Nie ma co ryzykować pogłębienia tego procesu, dlatego odcedzamy owoce na durszlaku i zlewamy alkohol do osobnego naczynia. Podczas gdy mango spokojnie sobie ocieka, my przystępujemy do robienia syropu.
Gotujemy wodę w garnku (dla potrzebujących – przepis dostępny tutaj (https://letmegooglethat.com/?q=jak+zagotowa%C4%87+wod%C4%99%3F), a następnie rozpuszczamy w niej cukier. Mango ponownie wrzucamy do słoja i wlewamy do niego ostudzony syrop. Zakręcamy pojemnik i trzęsiemy nim kilka minut jak podczas gry na meksykańskich marakasach. Dla zachowania odpowiedniej intensywności i wyczucia czasu można puścić sobie w tle ten utwór (https://www.youtube.com/watch?v=6ISEzLP4tsA&ab_channel=SerenaRossiFern%C3%A1ndez). Proces ten ma na celu wyciśnięcie z mango resztek pochłoniętego alkoholu oraz zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki kardio.
Po zakończeniu kącika muzycznego po raz kolejny cedzimy mango. Syrop wlewamy do wcześniej pozyskanego nalewu i mieszamy, a mango wykorzystujemy wedle własnej inwencji twórczej. W dalszej kolejności bierzemy się do filtrowania nalewki. Ja w pierwszej kolejności odcedziłem nalewkę przez worek do nalewek, a dopiero za drugim razem przelałem ją do butelek przez filtr do kawy. W efekcie uzyskałem niecały 1 litr przejrzystej nalewki z mango.
Nalewka z czereśni o niepowtarzalnym smaku. Doskonała na serce, bezsenność or...
Odsłon: 661
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 91
Pyszny ,miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na ni...
Odsłon: 145
Najlepsza, sprawdzona, idealna na co dzień i od święta =)
Odsłon: 102
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 91
Pyszny ,miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na ni...
Odsłon: 145
Najlepsza, sprawdzona, idealna na co dzień i od święta =)
Odsłon: 102
Składniki
Najtrudniejszy etap to wybór dobrego mango. Powinno być już dojrzałe i słodkie, ale przy tym jeszcze lekko twarde. Jeśli jednak nie możecie sobie pozwolić na wybrzydzanie, to weźcie jakiekolwiek i miejcie nadzieję, że coś z niego wyjdzie. Jak to w życiu. Owoce obieramy i kroimy na dużą kosteczkę albo w co nam tam wygodnie. Mango wrzucamy do słoja, a następnie dodajemy sok wyciśnięty z jednej limonki. Mieszamy ze sobą 500 ml wódki oraz 200 ml spirytusu i przelewamy alkohol do słoja. W idealnym świecie alkohol powinien zakryć nam w całości owoce.
Całość odstawiamy w bezpieczne miejsce na 3 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając. Po tym czasie mango zaczyna wytracać swój kolor i ogólnie wyglądać coraz mniej apetycznie. Nie ma co ryzykować pogłębienia tego procesu, dlatego odcedzamy owoce na durszlaku i zlewamy alkohol do osobnego naczynia. Podczas gdy mango spokojnie sobie ocieka, my przystępujemy do robienia syropu.
Gotujemy wodę w garnku (dla potrzebujących – przepis dostępny tutaj (https://letmegooglethat.com/?q=jak+zagotowa%C4%87+wod%C4%99%3F), a następnie rozpuszczamy w niej cukier. Mango ponownie wrzucamy do słoja i wlewamy do niego ostudzony syrop. Zakręcamy pojemnik i trzęsiemy nim kilka minut jak podczas gry na meksykańskich marakasach. Dla zachowania odpowiedniej intensywności i wyczucia czasu można puścić sobie w tle ten utwór (https://www.youtube.com/watch?v=6ISEzLP4tsA&ab_channel=SerenaRossiFern%C3%A1ndez). Proces ten ma na celu wyciśnięcie z mango resztek pochłoniętego alkoholu oraz zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki kardio.
Po zakończeniu kącika muzycznego po raz kolejny cedzimy mango. Syrop wlewamy do wcześniej pozyskanego nalewu i mieszamy, a mango wykorzystujemy wedle własnej inwencji twórczej. W dalszej kolejności bierzemy się do filtrowania nalewki. Ja w pierwszej kolejności odcedziłem nalewkę przez worek do nalewek, a dopiero za drugim razem przelałem ją do butelek przez filtr do kawy. W efekcie uzyskałem niecały 1 litr przejrzystej nalewki z mango.
Przepisy Napoje
Napoje
lemoniada arbuzowo-truskawkowa
Napoje
Domowa anyżówka
Napoje
Koktajl na płaski brzuch
Napoje
Nalewka z czarnej porzeczki, zasypana cukrem
lemoniada arbuzowo-truskawkowa
Orzeźwiająca i pyszna, w sam raz na upały....
Odsłon: 137
Domowa anyżówka
Nalewka z ziaren anyżu - czyli popularna anyżówka - ma bardzo charakterystycz...
Odsłon: 2081