Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z orzechów laskowych jest bardzo prosta w wykonaniu, choć na możliwość jej spożycia trzeba poczekać bardzo długo. Ten rodzaj alkoholu charakteryzuje się tym, że może dojrzewać bardzo długo, a im dłużej leżakuje, tym staje się łagodniejszy w smaku i bardziej orzechowy. Nie warto się więc spieszyć. Jeśli przygotujesz go już dzisiaj, na chłodne i zimowe wieczory będzie jak znalazł! Ta nalewka jest niesamowicie kremowa, a jednocześnie dość mocna.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35686
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1202
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35686
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1202
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
        
        
                Składniki
Orzechy grubo posiekaj i upiecz je na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza. Piecz je przez ok. 20 minut lub do ładnego przyrumienienia.
Prażone orzechy laskowe przełóż do zamykanej torebki strunowej i zmiażdż wałkiem do ciasta. Możesz też użyć malaksera.
Laskę wanilii przekrój na pół. Do butelki włóż miażdżone orzechy, wanilię, cynamon i cukier. Zalej wszystko oboma rodzajami alkoholu. Zamknij szczelnie i odstaw w chłodne miejsce na minimum 10 tygodni.
Po 10 tygodniach nalewkę z orzechów laskowych otwórz i odcedź przez gazę. Przelej ją do czystych butelek.
Alkohol jest gotowy do spożycia, ale może dojrzewać bardzo długo – przez miesiące, albo nawet lata.