Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z orzechów laskowych jest bardzo prosta w wykonaniu, choć na możliwość jej spożycia trzeba poczekać bardzo długo. Ten rodzaj alkoholu charakteryzuje się tym, że może dojrzewać bardzo długo, a im dłużej leżakuje, tym staje się łagodniejszy w smaku i bardziej orzechowy. Nie warto się więc spieszyć. Jeśli przygotujesz go już dzisiaj, na chłodne i zimowe wieczory będzie jak znalazł! Ta nalewka jest niesamowicie kremowa, a jednocześnie dość mocna.
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 210
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1084
Polecam.
Odsłon: 1074
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 210
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1084
Polecam.
Odsłon: 1074
Składniki
Orzechy grubo posiekaj i upiecz je na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza. Piecz je przez ok. 20 minut lub do ładnego przyrumienienia.
Prażone orzechy laskowe przełóż do zamykanej torebki strunowej i zmiażdż wałkiem do ciasta. Możesz też użyć malaksera.
Laskę wanilii przekrój na pół. Do butelki włóż miażdżone orzechy, wanilię, cynamon i cukier. Zalej wszystko oboma rodzajami alkoholu. Zamknij szczelnie i odstaw w chłodne miejsce na minimum 10 tygodni.
Po 10 tygodniach nalewkę z orzechów laskowych otwórz i odcedź przez gazę. Przelej ją do czystych butelek.
Alkohol jest gotowy do spożycia, ale może dojrzewać bardzo długo – przez miesiące, albo nawet lata.