Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Nalewka z suszonej żurawiny"
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4012
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 946
Polecam.
Odsłon: 345
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4012
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 946
Polecam.
Odsłon: 345
Składniki
Żurawinę płuczę, osuszam i mieszam z cukrem. Przekładam do słoja, zalewam wódką i odstawiam na minimum tydzień, najlepiej w ciemnym miejscu (co jakiś czas potrząsam słojem, by cukier się lepiej rozpuścił). Po tym czasie odcedzam żurawinówkę, np. przez gazę, ale można także przez sitko.
Do nalewki wlewam spirytus. Przelewam do butelki i stawiam w chłodzie na kilka dni.
Jadwiga Kwiek z Faściszowej
25 min • Porcja 130 kcal • Koszt porcji ok. 3 złŹródło: Kobieta i życie