Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Nalewka z suszonej żurawiny"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 645
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 645
Składniki
Żurawinę płuczę, osuszam i mieszam z cukrem. Przekładam do słoja, zalewam wódką i odstawiam na minimum tydzień, najlepiej w ciemnym miejscu (co jakiś czas potrząsam słojem, by cukier się lepiej rozpuścił). Po tym czasie odcedzam żurawinówkę, np. przez gazę, ale można także przez sitko.
Do nalewki wlewam spirytus. Przelewam do butelki i stawiam w chłodzie na kilka dni.
Jadwiga Kwiek z Faściszowej
25 min • Porcja 130 kcal • Koszt porcji ok. 3 złŹródło: Kobieta i życie