Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewkowe ABC

Nalewkowe ABC

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 807

Dodano:

Odsłon: 3887

Kilka wskazówek na domowe nalewki

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do przygotowania nalewek będziecie potrzebować:

    dużego słoja z zakrętką, najmniejszy 1,5 l lub gąsiorka (ja mam 2 słoje 3 litrowe są tańsze jak gąsiorki)
    filtry do kawy lub jałową gazę opatrunkową (do filtrowania płynu z osadu, który wytrąca się z owoców)
    butelek najlepiej z ciemnego szkła, jeśli takowych brak to mogą być jasne ale wówczas nalewki przechowujemy w ciemnej piwnicy

  2. Żeby nalewka miała dobry smak konieczne są dojrzałe owoce, nawet bardzo dojrzałe :)
    Owoce należy najpierw wypłukać a dopiero później drylować lub usuwać ogonki (szkoda soku, który wypłuczemy z wodą)
    Osobiście lubię nalewki mocne dlatego używam spirytusy rektyfikowanego. Jednakże nie jest to zalecane. "Spirytus powinien być rozcieńczony do ok.70% (2 szkl. spirytusu, 2 szkl. wódki 45%)" źródło: "Nalewki, wina, likiery" Małgorzata Caprari
    No i jeszcze cukier...można nim zasypać owoce i czekać do puszczenia soku lub sporządzić syrop z cukru i wody.

  3. Zrobiłam już wiele nalewek, przepisów wszelakich w sieci mnóstwo. Oto mój ulubiony sposób:
    owoce zalewam spirytusem samym lub z wódką, zakręcam słoik
    odstawiam na minimum tydzień lub 2
    po tym czasie zlewam do słoika lub butelki i przekładam do lodówki
    robię syrop z wody i cukru, i zimnym zalewam owoce, zakręcam słoik
    odstawiam na kolejny tydzień lub 2, nasączone spirytusem owoce oddadzą alkohol w syrop cukrowy
    przecedzam przez gazę, wyrzucam owoce i łączę syrop z alkoholem, zakręcam
    pozostawiam na 2 miesiące następnie filtruję jeszcze raz i zlewam do butelek, pozostawiam na kolejne 2 miesiące
    po tym czasie nalewka powinna być dobra do spożycia a najlepsza będzie po 6 - 8 miesiącach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń