Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Napój dla zakochanych"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10514
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10514
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Składniki
Odpowiednio wcześniej przygotuj kostki lodu z owocami. Do foremek włóż owoce, zalej je wodą – przegotowaną i ostudzoną lub mineralną – i wstaw do zamrażalnika. Zamiast wody możesz użyć soku owocowego. Likier, sok oraz lemoniadę wstaw wcześniej do lodówki, by były dobrze schłodzone.
Do wysokich kieliszków lub szklanek wlej likier wiśniowy. Sok z różowego grejpfruta wymieszaj z lemoniadą cytrynową i ostrożnie wlej do kieliszków. Następnie do każdego kieliszka włóż po trzy kostki lodu.
Grejpfrut dokładnie wyszoruj, sparz skórkę, osusz. Podziel go na części, natnij ukośnie skórkę i umocuj na brzegu kieliszka. Wiśnie również lekko natnij i umieść na kieliszku. Udekoruj jeszcze listkami mięty i od razu podawaj.
Likier wiśniowy możesz też wcześniej przygotować sama. 1 kg wiśni bez pestek zalej 1/2 l spirytusu oraz wódki (lub wody) i odstaw na 2 tygodnie.
Po tym czasie zlej alkohol do innego naczynia, a wiśnie zasyp 1 kg cukru. Po tygodniu, gdy cukier się rozpuści, przecedź owoce przez gęstą gazę.
Otrzymany sok połącz z alkoholem, rozlej do zamykanych szklanych naczyń i odstaw na 2-3 miesiące.
<strong>: 10 minut. Porcja: 270 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie