Do góry

Napoje Przepis na:

Napój pietruszkowy probiotyczny

Napój pietruszkowy probiotyczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 3397

Dodano:

Odsłon: 17222

Mało znany, pyszny napój naturalnie fermentowany o właściwościach probiotycznych. Gorąco polecam!

Składniki

  • 1 kg pietruszki korzeniowej
  • kilka ząbków czosnku, obranych i pokrojonych wzdłuż na plasterki
  • kilka liści laurowych
  • garstka ziela angielskiego
  • garstka nasion kopru włoskiego
  • opcjonalnie korzeń chrzanu (nie miałam, bo zima, więc nie użyłam chrzanu, ale w sezonie dodam na pewno)
  • woda z filtra odwróconej osmozy albo przegotowana i wystudzona - około 3,5 litra
  • sól, najlepiej kłodawska niejodowana w ilości 15 g na każdy litr wody
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Korzenie pietruszki umyj i obierz ze skórek.
    Warto przed obraniem pietruszek odciąć górną końcówkę wraz z nieco grubszą częścią korzenia niż zazwyczaj, zwłaszcza teraz, zimową porą. Z tych odciętych końcówek organizuję mini ogródek, a raczej ogródeczek. Układam odcięte fragmenty w jakimś płaskim naczyniu i systematycznie podlewam niewielką ilością wody. Tylko tyle, by nie wyschły, ale nie aż tyle, by zgniły. W krótkim czasie pietruszki wypuszczą młodziutką natkę. Oczywiście, nie można liczyć na bujny las zielonych liści, ale w zimie każda najmniejsza ilość świeżej zieleniny jest nie do pogardzenia, prawda? Więc zamiast od razu wyrzucić te resztki, warto coś jeszcze z nich wyhodować. W dogodnym momencie można oskubać zieloną pietruszkę, a korzonki przeznaczyć na kompost.

  2. Obierki warto zachować na później i ugotować z ich udziałem przepyszny, esencjonalny bulion z obierek i resztek warzyw (przepis znajdziesz na blogu, zapraszam!)

  3. Pietruszki, czosnek, liście laurowe, nasiona kopru włoskiego, ziele angielskie i ewentualnie chrzan włóż do dużego słoika, mój ma pojemność 4,25 litra. Zalej solanką, zakręć słoik. Pozostaw w temperaturze pokojowej (czyli na kuchennym blacie) na tydzień.

  4. Po tym czasie możesz już zlać kwas pietruszkowy do butelek, zostawiając niewielką ilość na dnie słoja. Pietruszki można ponownie zalać solanką, jak sugeruje Krzysztof, i znów pozostawić na tydzień do fermentacji.

  5. Smacznego i – na zdrowie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 18 marca Dzięki za przypomnienie przepisu. Piłam jako dziecko - ten napój robiła moja Babcia i Mama. Później robiłam dla syna ... i zapomniałam. Teraz czas zrobić dla mojej wnuczki i dla całej rodzinki. Zmobilizowałaś mnie do odszukania i "odkurzenia" starych zapisków. Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI :):)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 lutego Pamiętam, jak babcia lata temu, coś podobnego robiła. Za dzieciaka wydawało mi się to dość dziwne ;), teraz jest zupełnie inaczej :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń