Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Napoje
  • Pigwówka
  • Napoje
  • Przepis na

Pigwówka

01.11.2020 Odsłon: 5922
5.0 (20 oceny)

Przepis dnia: 05-11-2020

Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni

O nalewkach powstała już pewnie niejedna książka. Czy wyważam, więc otwarte drzwi? Niekoniecznie. Nie wszystko zawsze trzeba robić „po książkowemu”. I może wtedy wyjdzie inne, lepsze, ciekawsze w smaku. Warto próbować. Jak, bez mała, ze wszystkim w kuchni. Najwyżej nie będzie smakowało. I po raz drugi tego nie zrobimy. Albo udoskonalimy w kolejnej wersji i to będzie hit… Z tą też myślą, wziąłem się za tę nalewkę. Nie korzystałem tym razem z książek ani filmów, a jedynie rad moich bardziej doświadczonych w tej materii kolegów. I kiedy później zapoznałem się z wiedzą innych guru od nalewek stwierdziłem, że to chyba jednak oni mogliby się uczyć ode mnie… Efekt zachwyca wszystkich próbujących… Aha. Nazwa może być trochę myląca, ponieważ do zrobienia nalewki użyłem pół na pół owoców pigwy (te większe) i owoców pigwowca japońskiego (mniejsze). To co? Robimy?

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (9)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

agafia
agafia
Śniadania

smażony bób z jajkiem

Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Jajka

Odsłon: 76

do 15 min 15 min
3
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 180

do 15 min 15 min
12
wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 398

do 30 min 30 min
7
konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 66

do 15 min 15 min
9
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Ciasta Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Kasze i ryż
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 230

do 30 min 30 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 2839

> 60 min >60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

agafia
agafia
Śniadania

smażony bób z jajkiem

Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Jajka

Odsłon: 76

do 15 min 15 min
3
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 180

do 15 min 15 min
12
wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 398

do 30 min 30 min
7
konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 66

do 15 min 15 min
9
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Ciasta Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Kasze i ryż
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 230

do 30 min 30 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 2839

> 60 min >60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Napoje
Smaker
Pigwówka
Autor:
Facet_w_kuchni
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 2,5 kg owoców pigwy (po wydrążeniu gniazd nasiennych)
  • 2,5 kg owoców pigwowca (po wydrążeniu gniazd nasiennych)
  • 5 kg cukru
  • 2,5 litra spirytusu 95%
  • 2,5 litra wódki czystej 40%
  • Skórki z pomarańczy, cytryn (opcjonalnie)
  • kora cynamonu, goździki (opcjonalnie)
  • .
  • Ponadto potrzebujemy:
  • Słój do nalewek 15 litrów – dla tej ilości owoców
  • Worek filtracyjny do nalewek
  • Mniejsze naczynie, do użycia w kuchence mikrofalowej (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1

Jak już zasugerowałem podając listę składników, owoce musimy pozbawić gniazd nasiennych. W tym celu owoce najpierw myjemy, dzielimy na ćwiartki i dopiero usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy nieco drobniej. I teraz pierwsza rzecz, której nie znajdziecie w żadnej książce. Pokrojone owoce umieszczamy partiami w słoju (można użyć mniejszego, pośredniego naczynia), zasypujemy cukrem (1 kg cukru na 1 kg owoców) i podgrzewamy. Moglibyśmy wystawić je na słońce, ale kiedy owoce pigwy są dojrzałe, to słońce nie grzeje już tak mocno. Możemy to jednak zrobić na kuchence lub w mikrofali (wtedy musimy użyć po drodze mniejszego naczynia). Po co? Otóż jak się przekonałem, owoce wydzielają wtedy zauważalnie więcej soku. Jeśli już podgrzaliście i macie całość w słoju, to (opcjonalnie) możemy dodać skórki cytryny, pomarańczy, kilka goździków i korę cynamonu. Smak będzie ciekawszy, aczkolwiek nie jest to niezbędne. Zakręcamy zatem jegomościa i zostawiamy na cztery do ośmiu tygodni, aby owoce oddały cały sok. Oczywiście musimy ten słój wziąć w ręce i zrobić kilka kółek, żeby przemieszać zawartość. Na początku codziennie, po dwóch tygodniach już rzadziej. Będziemy widzieli, jak pojawia nam się coraz więcej soku. Kiedy po kilku tygodniach stwierdzimy, że go już nie przybywa, czas przejść do kolejnego etapu.

2

I teraz znów odstępstwo od książkowych zasad. Nie zlewamy soku. Do słoja wlewamy oba rodzaje alkoholu. Mieszamy i pozostawiamy na… pół roku. Też czasem potrząsając słojem. Według mnie dopiero po tym czasie nalewka pigwowa nabiera smaku. Wcześniej próbowany efekt jest, delikatnie mówiąc, niezadowalający. Po tym czasie możemy skorygować słodycz lub moc trunku.

3

I etap trzeci. Filtrujemy nalewkę za pomocą woreczka filtracyjnego. Alkohol mamy już wyklarowany, przelewamy, więc do butelek, które stawiamy w ciemnym miejscu jeszcze przynajmniej na dwa miesiące… I wtedy już możemy delektować się nie byle, jakim trunkiem…

4

A owoce… mają kilka zastosowań. Wspomnę o dwóch. Możemy odłożyć do mniejszych słoiczków i dodawać po kilka kawałków do herbaty. Szczególnie zimą. Rozgrzeje. Druga możliwość to rozdrobnienie ich na miazgę za pomocą blendera, dodanie rozdrobnionych jabłek i usmażenie konfitury. Jest fenomenalna… Ale to tylko efekt uboczny. My skupiamy się na sączeniu, jakże wspaniałej nalewki. Na zdrowie :)

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki