Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pigwówka wyróżnia się pięknym bursztynowym kolorem i aromatycznym posmakiem. Świetnie sprawdzi się jako rozgrzewający alkohol w okresie jesienno-zimowym lub prezent dla najbliższych na święta. Do wyboru masz pigwówkę z tradycyjnej pigwy lub pigwowca japońskiego. Sam proces przygotowania wiele się od siebie nie różni.
Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z programu Gordona Ramsaya. Podobno zawsze...
Odsłon: 45
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6733
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 979
Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z programu Gordona Ramsaya. Podobno zawsze...
Odsłon: 45
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6733
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 979
Składniki
Przygotuj najpierw owoce. Dokładnie je wyszoruj i przekrój. Usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na ćwiartki, a potem każdą z nich jeszcze na pół.
Do dużego słoja przełóż owoce pigwy lub pigwowca japońskiego. Zasyp je cukrem, aby puściły sok. Drugim sposobem jest układanie warstwowo po jednej porcji pigwy, a następnie cukru. To dlatego, aby każdy owoc puścił sok. Jeśli używasz pigwowca japońskiego, możesz użyć więcej cukru nawet o 400 gram. To dlatego, że jest bardziej kwaśna. Różnicę zauważysz także w kolorze samej nalewki, bo ta będzie jaśniejsza.
Słoik zamknij szczelnie i odstaw w słoneczne miejsce na kilka dni. Pamiętaj, aby regularnie wstrząsać słojem.
Po 4-5 dniach dolej spirytus. Wymieszaj zawartość słoika, ponownie zamknij i odstaw do chłodnego i ciemnego miejsca. Teraz musisz odczekać minimum miesiąc.
Po tym czasie przefiltruj nalewkę. Zrobisz to za pomocą sitka lub filtra przeznaczonego do kawy. Przelej nalewkę do mniejszych butelek. Powinna być klarowna. Do każdej butelki dodaj po 1 goździku.
Każdą butelkę szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce. Najlepszy smak uzyskasz po około 2 miesiącach.