Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pomarańczówka Dominiki Wójciak"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 391
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 78
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 161
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 115
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 391
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 78
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 161
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 115
Składniki
Stopień trudności: dla początkujących Liczba porcji: 6 buteleczek po 200 ml Czas przygotowania: 15 minut + 5 dni macerowania
Skórkę pomarańczową sparz wrzątkiem, a następnie zalej spirytusem. Odstaw na 4 dni.
Sok z pomarańczy zagotuj z wodą i cukrem.
Kiedy syrop ostygnie, połącz go ze spirytusem i skórkami.
Odstaw na jeden dzień.
Przelej nalewkę przez filtr do kawy i rozlej do butelek.
Domowy likier pomarańczowy najlepiej sporządzić z ekologicznych, niewoskowanych pomarańczy. Jeśli nie uda ci się takich znaleźć, przed obraniem skórki dokładnie wyszoruj owoce. Gotową pomarańczówkę możesz degustować od razu, ale najlepiej smakuje po około trzech miesiącach.Źródło: Pani