Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pomarańczówka Dominiki Wójciak"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
Składniki
Stopień trudności: dla początkujących Liczba porcji: 6 buteleczek po 200 ml Czas przygotowania: 15 minut + 5 dni macerowania
Skórkę pomarańczową sparz wrzątkiem, a następnie zalej spirytusem. Odstaw na 4 dni.
Sok z pomarańczy zagotuj z wodą i cukrem.
Kiedy syrop ostygnie, połącz go ze spirytusem i skórkami.
Odstaw na jeden dzień.
Przelej nalewkę przez filtr do kawy i rozlej do butelek.
Domowy likier pomarańczowy najlepiej sporządzić z ekologicznych, niewoskowanych pomarańczy. Jeśli nie uda ci się takich znaleźć, przed obraniem skórki dokładnie wyszoruj owoce. Gotową pomarańczówkę możesz degustować od razu, ale najlepiej smakuje po około trzech miesiącach.Źródło: Pani