Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19918
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 541
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6958
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243744
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19918
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 541
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6958
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243744
Składniki
Truskawki trzeba odszypułkować i dokładnie umyć. Pracę można ułatwić sobie sokowirówką, wychodzi czysty sok. Jeśli nie macie sokowirówki truskawki trzeba przerobić na pulpę w maszynce do mielenia mięsa lub tłuczkiem do ziemniaków. Na 5 kg owoców trzeba dać w sumie 2,5 litra wody i 1,25 kg cukru. Najpierw daje się połowę cukru rozpuszczonego w połowie wody. Drożdże rozrobiłam według opisu na opakowaniu i też dodałam. *Pojemnik musi być większy na dodanie drugiej partii wody z cukrem i musi mieć miejsce na unoszącą się zawartość. Drugą partię cukru z wodą dodaje się po tygodniu. Jeśli nastawialiście wino z miazgą to najpierw trzeba ją odcisnąć. *Na wszelki wypadek można dodać odrobinę kwasku cytrynowego aby wino nie straciło ładnej barwy. *Po dwóch tygodniach można sprawdzić kwasowość organoleptycznie i w razie czego dodać cukru w wodzie.
Teraz trzeba poczekać kilka tygodni, fermentacja powoli sama zacznie wygasać, oczywiście najlepsze jest jeszcze lekko musujące. Można je wtedy zakręcić, żeby zgazował jak szampan ale nie chce mieć różowej kuchni. Smacznego :)