Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13030
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2408
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3569
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4402
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13030
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2408
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3569
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4402
Składniki
Truskawki trzeba odszypułkować i dokładnie umyć. Pracę można ułatwić sobie sokowirówką, wychodzi czysty sok. Jeśli nie macie sokowirówki truskawki trzeba przerobić na pulpę w maszynce do mielenia mięsa lub tłuczkiem do ziemniaków. Na 5 kg owoców trzeba dać w sumie 2,5 litra wody i 1,25 kg cukru. Najpierw daje się połowę cukru rozpuszczonego w połowie wody. Drożdże rozrobiłam według opisu na opakowaniu i też dodałam. *Pojemnik musi być większy na dodanie drugiej partii wody z cukrem i musi mieć miejsce na unoszącą się zawartość. Drugą partię cukru z wodą dodaje się po tygodniu. Jeśli nastawialiście wino z miazgą to najpierw trzeba ją odcisnąć. *Na wszelki wypadek można dodać odrobinę kwasku cytrynowego aby wino nie straciło ładnej barwy. *Po dwóch tygodniach można sprawdzić kwasowość organoleptycznie i w razie czego dodać cukru w wodzie.
Teraz trzeba poczekać kilka tygodni, fermentacja powoli sama zacznie wygasać, oczywiście najlepsze jest jeszcze lekko musujące. Można je wtedy zakręcić, żeby zgazował jak szampan ale nie chce mieć różowej kuchni. Smacznego :)