Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 460
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5722
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 460
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5722
Składniki
Do wysokiego słoja wlewamy spirytus 60-70% 1l. Nad spirytusem wieszamy jedną pomarańcze lub dwie jeśli są mniejsze. Do tego celu można użyć siatki wędzarniczej jak na zdjęciu, lub za pomocą szpikulca do szaszłyków przewlec przez środek sznurek. Opcjonalnie w pomarańcze możemy powciskać kilka goździków, lub porobić płytkie nacięcia do których wsadzimy ziarna kawy. Pomarańcza nie powinna stykać się z alkoholem - spirytus bez tego wyciągnie co trzeba. Po czterech tygodniach 100-150g cukru (w zależności od preferowanej słodkości) rozpuszczamy w około 200g wody ( w zależności od mocy spirytusu oraz preferowanego woltażu końcowego) i łączymy ze spityrusem. Opcjonalnie, możemy dodać szczyptę kwasku cytrynowego. Jeśli nalewka zmętniała (może się tak zdarzyć jeśli użyjemy twardej wody lub z duża ilość minerałów) to pozostawiamy ją w słoju na około 1-2 miesiące, powinna się wyklarować. W efekcie otrzymujemy bardzo dobrą pomarańczową wódeczkę :)