Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te bułeczki są bardzo pulchne i smaczne, a z podanych składników wychodzi ich naprawdę sporo!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10702
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 917
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9143
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10702
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 917
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9143
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Drożdże skruszyć do miski i zasypać cukrem, pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać mleko w proszku, ok. 3/4 szklanki ciepłego mleka i ok. 1/2 szklanki mąki, wymieszać i pozostawić na kwadrans. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 60 min. do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto można podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość ok.6-7 mm i wykrawać krążki (u mnie 16 szt. całkiem sporych bułeczek). Gotowe przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić na ok. 20 min. do napuszenia.
Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec w temp. ok. 220 stopni przez ok. 20-25 min. Smacznego!