Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb molowy - wersja druga. Tym razem na kefirze. Pyszny! O zapachu pieczonego chleba nikomu chyba pisać nie trzeba.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Z drożdży, połowy ciepłej wody, 5 łyżek mąki pszennej zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia.
W misce wymieszać mąki i sól. Dodać wyrośnięty rozczyn i oliwę i stopniowo dodawać resztę wody i kefir (my zużyliśmy cały - 400 g).
Ciasto przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą - porcja na 2 keksówki. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie, delikatnie ponacinać w poprzek kilka razy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, termoobieg. Piec 35-40 minut.
Wyjąć z foremek i położyć na boku, by woda ze skórki odparowała - skórka będzie wspaniale chrupiąca. I zajadać - najlepiej z masełkiem.
Smacznego.