Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, apetyczny i smakowity chlebek z płatkami owsianymi zasmakuje każdemu kto go spróbuje, a przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej babci. Piekłam go pierwszy raz, wyszedł bardzo smaczny i do przepisu na pewno będę wracać.
kek sówka, miska, łyżka, ścierka,
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5361
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 949
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5361
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 949
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Składniki
Do większej miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko oraz 1 dużą łyżkę mąki pełnoziarnistej, odstawić do wyruszania na 15 minut. Po 15 minutach dodać mąkę, sól, mleko oraz płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Nakryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć do kek-sówki wysmarowanej tłuszczem , wierzch wyrównać, obsypać płatkami owsianym. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 10 minut góra - dół, (bez termo obiegu), po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut.