Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy i szybki w przygotowaniu, smakuje rewelacyjnie - najlepszy z samym masełkiem:)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Do miski wsypać płatki, dodać wodę, rozkruszone drożdże oraz cukier i sól. Mieszać drewnianą łyżką przez 8-9 minut.
Dosypać ¾ kg mąki i wymieszać na gładką masę.
Dodać 2 łyżki nasion słonecznika, 2 łyżki nasion dyni (może być również siemię, kminek…) i wsypać resztę mąki. Całość wymieszać dokładnie.
2 foremki (keksówki) wysmarować olejem, wlać ciasto do połowy formy
Jajko roztrzepać, posmarować nim chlebki i posypać ziarnami słonecznika, siemienia (w/g uznania)
Formy włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 200 C i piec 1h i 5 min.
Po wyjęciu z formy chlebki przewracać, co trochę do ostudzenia, aby nie zrobił się zakalec.