Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z mąki pszennej i kukurydzianej z dodatkiem suszonej żurawiny i ziaren słonecznika jest rewelacyjny.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9098
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9098
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Drożdże wymieszać z cukrem, wlać pół szklanki ciepłej wody, wsypać 2 łyżki mąki zamieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Obie mąki przesiać do miski, dodać sól, resztę ciepłej wody, rozczyn i wyrabiać około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodać olej, wsypać ziarna słonecznika i żurawinę. Wyrabiać do czasu, gdy ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odgazować, wyłożyć na posypaną mąką deskę i uformować. Włożyć do posmarowanej tłuszczem foremki keksowej, ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Następnie wyrośnięte ciasto w kilku miejscach naciąć ostrym nożem, posmarować wodą, posypać czarnuszką. Włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temp 180 stopni i piec około 40 minut.