Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bagietki razowe wypiekane w domu to prawdziwa gratka dla miłośników świeżego, chrupiącego pieczywa. Charakteryzują się nieco kwaskowatym miąższem i niezwykle chrupiącą skórką.
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 43
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 247
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 43
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 247
Składniki
Przygotuj zaczyn. Wszystkie składniki zaczynu przełóż do miski i całość dobrze wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.
Przygotuj ciasto. Do miski z zaczynem wlej wodę przeznaczoną na ciasto, by je poluzować.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże. Wlej do suchych składników mokre i wymieszaj całość ręcznie.
Ciasto wyrób ręcznie lub robotem kuchennym z hakiem do ciasta przez ok. 10-15 minut. Po podniesieniu masa powinna sama się rozciągnąć, ale nie rozerwać. Powinien powstać efekt szyby okiennej – warstwa musi być tak cienka, żeby przepuszczać światło.
Masę przenieś na lekko naoliwioną tacę lub do miski. Przykryj naczynie folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po ok. godzinie podnieś ciasto, rozciągnij i złóż. Powtórz czynność dla wszystkich czterech stron.
Po 2 godzinach podziel ciasto na 4 równe części. Uformuj małe, podłużne kulki i pozostaw je na blacie na 20 minut.
Każdy z placków ponownie rozciągnij i złóż bardzo delikatnie i dokładnie. Ściśnij bułkę wzdłuż szwu zagięcia, a następnie delikatnie rozwałkuj ją na bagietkę dopasowaną do wymiaru formy do pieczenia.
Odłóż bagietki razowe na kuchenny ręcznik, rozdzielając je kawałkiem materiału. Odłóż na 60-90 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 st. Celsjusza. Bagietki przenieś na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp je odrobiną mąki i narysuj ostrym nożem linie wzdłuż krótszej krawędzi.
Posyp pieczywo ulubionymi nasionami czy płatkami. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 25 minut. Na dolnej półce ustaw blachę wypełnioną niewielką ilością wody, by wytworzyć parę do pieczenia.
Bagietki wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Podawaj je ze świeżym masłem i wędliną.