Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki przygotowane na bazie ciasta duńskiego, smakiem przypominają ciasto francuskie. Wypełnione kwaśnymi wiśniami i oprószone pudrem. Ciasto przygotowywane na drożdżach, które robi się szybko -nie wymaga skomplikowanych "zabiegów"
Wykonanie ciasta:
W jednej misce roztrzepać widelcem: wodę z mlekiem i jajkiem. Odstawić na bok.
Do drugiej większej miski przesiać mąkę dodać suche drożdże -wymieszać, dodać cukier wymieszać i sól -wymieszać. Dodać zimne kawałki masła i miksować powoli, aby składniki się połączyły - kawałki masła muszą być nadal widoczne. Do masy dodać zawartość odstawionej miski i wymieszać rękoma. Ciasto będzie lekko klejące i musi być koniecznie z kawałkami masła.
Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.
Składniki na nadzienie wymieszać.
Następnego dnia wyciągnąć zimne ciasto z lodówki ok. 1 godz. przed zamiarem robienia bułek. Podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam na prostokąt. Można podsypywać mąką.
Ten podzieliłam na 6 mniejszych prostokątów. Każdy podzieliłam w myśli na pół, na jednej połówce nacięłam nożem, drugiej brzegi posmarowałam roztrzepanym jajem i nałożyłam nadzienie, nakryłam częścią z nacięciami i lekko przycisnęłam. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 1 godz.
Piekarnik nagrzewamy do 180o (góra-dół) pieczemy przez 15-17 min.
Pyszne są świeże, jeszcze ciepłe a w drugim dniu można podgrzać (jeśli ktoś używa w mikrofali na małej mocy przez 3 min) lub w piekarniku w 100st przez 4 min.
ekspresowe bułeczki bezglutenowe z dodatkiem ziaren słonecznika
Odsłon: 17641
Zwarte, dość zbite kulki w panierce. Wpierwej gotowane, następnie pieczone. I...
Odsłon: 44151
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 121
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 47
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 789
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2348
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 108
Dzisiej idziemy w innym kierunku, ponieważ głównym składnikiem jest melon, kt...
Odsłon: 31
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 121
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 47
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 789
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2348
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 108
Dzisiej idziemy w innym kierunku, ponieważ głównym składnikiem jest melon, kt...
Odsłon: 31
Składniki
Wykonanie ciasta: W jednej misce roztrzepać widelcem: wodę z mlekiem i jajkiem. Odstawić na bok. Do drugiej większej miski przesiać mąkę dodać suche drożdże -wymieszać, dodać cukier wymieszać i sól -wymieszać. Dodać zimne kawałki masła i miksować powoli, aby składniki się połączyły - kawałki masła muszą być nadal widoczne. Do masy dodać zawartość odstawionej miski i wymieszać rękoma. Ciasto będzie lekko klejące i musi być koniecznie z kawałkami masła. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.
Składniki na nadzienie wymieszać.
Następnego dnia wyciągnąć zimne ciasto z lodówki ok. 1 godz. przed zamiarem robienia bułek. Podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam na prostokąt. Można podsypywać mąką. Ten podzieliłam na 6 mniejszych prostokątów. Każdy podzieliłam w myśli na pół, na jednej połówce nacięłam nożem, drugiej brzegi posmarowałam roztrzepanym jajem i nałożyłam nadzienie, nakryłam częścią z nacięciami i lekko przycisnęłam. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 1 godz. Piekarnik nagrzewamy do 180o (góra-dół) pieczemy przez 15-17 min. Pyszne są świeże, jeszcze ciepłe a w drugim dniu można podgrzać (jeśli ktoś używa w mikrofali na małej mocy przez 3 min) lub w piekarniku w 100st przez 4 min.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym
Pieczywo
Kolorowa focaccia
Pieczywo
pszenny chleb nocny
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym
Bardzo smaczne bułeczki nadziane farszem z pieczarek, suszonych pomidorów i c...
Odsłon: 4801
Kolorowa focaccia
Kto powiedział, że gotowanie musi być nudne? Przyrządź prostą i kolorową foca...
Odsłon: 181