Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do zrobienia i bardzo smaczne. Przygotowanie ich wymaga jednak trochę czasu. Ale warto.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 343
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 114
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 343
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 114
Składniki
Mąkę przesiać do miski przez sito. Dodać pokrojone na kawałki masło i jedno jajko oraz żółtko. W miseczce rozprowadzić jogurt z cukrem i drożdżami. Dodać do miski z mąką, masłem i jajkami. Wyrobić ciasto. Chwilę nich odpocznie.
Mak sparzyć wrzątkiem. Wystudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa dwa razy. Do maku dodać miód, mąkę ziemniaczaną olejek migdałowy i całość wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek.
Ciasto podzielić na dwie lub trzy części i rozwałkować na stolnicy. Długość około 40 cm, a szerokość 20 cm. Gdyby ciasto się kleiło podsypać mąką.
Masę makową rozsmarować na rozwałkowanym cieście. Zwinąć w rulon. Pokroić na 3-4 cm kawałki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch rozkłóconym białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C do zrumienienia, czyli około 15 min. Na blaszce zachować odstępy, gdyż bułeczki-ciastka rosną. Po upieczeniu i wystudzeniu lukier z cukru pudru i soku z cytryny.