Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do zrobienia i bardzo smaczne. Przygotowanie ich wymaga jednak trochę czasu. Ale warto.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 625
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1384
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25725
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 625
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1384
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25725
Składniki
Mąkę przesiać do miski przez sito. Dodać pokrojone na kawałki masło i jedno jajko oraz żółtko. W miseczce rozprowadzić jogurt z cukrem i drożdżami. Dodać do miski z mąką, masłem i jajkami. Wyrobić ciasto. Chwilę nich odpocznie.
Mak sparzyć wrzątkiem. Wystudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa dwa razy. Do maku dodać miód, mąkę ziemniaczaną olejek migdałowy i całość wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek.
Ciasto podzielić na dwie lub trzy części i rozwałkować na stolnicy. Długość około 40 cm, a szerokość 20 cm. Gdyby ciasto się kleiło podsypać mąką.
Masę makową rozsmarować na rozwałkowanym cieście. Zwinąć w rulon. Pokroić na 3-4 cm kawałki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch rozkłóconym białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C do zrumienienia, czyli około 15 min. Na blaszce zachować odstępy, gdyż bułeczki-ciastka rosną. Po upieczeniu i wystudzeniu lukier z cukru pudru i soku z cytryny.