Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to jeden z prostszych przepisów. Są idealne kiedy w niedziela zabrakło pieczywa, a ty akurat chcesz zjeść pyszne śniadanie. Kolejną ich zaletom jest to, że łatwo smaruje je się masłem. Choć niesą tak miękkie jak kupne. Przypominają konsystencją chleb.
mikser, miska , papier do pieczenia, blacha
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 274
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1371
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4262
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 274
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1371
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4262
Składniki
Zaczyn: Do letniego mleka dodaj mąkę cukier i pokruszone drożdże wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto: Zmiksuj mąkę z masłem do powstania gródek. Dodaj cukier, jajko, ciepłe mleko oraz wcześniej przygotowany zaczyn. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Formowanie bułek: ukształtuj ciasto w tzw. (węża) spłaszcz go delikatnie i pokrój na około 10-15 (powinny wyglądać jak grube monety). Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstaw do wyrośnięcia na 30min.
Pieczenie bułek: przed pieczeniem wymieszaj żółtko z łyżką mleka i posmaruj tym bułki dzięki czemu się zarumienią. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Piecz przez około 20-25min