Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to jeden z prostszych przepisów. Są idealne kiedy w niedziela zabrakło pieczywa, a ty akurat chcesz zjeść pyszne śniadanie. Kolejną ich zaletom jest to, że łatwo smaruje je się masłem. Choć niesą tak miękkie jak kupne. Przypominają konsystencją chleb.
mikser, miska , papier do pieczenia, blacha
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 368
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 62
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 368
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 62
Składniki
Zaczyn: Do letniego mleka dodaj mąkę cukier i pokruszone drożdże wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto: Zmiksuj mąkę z masłem do powstania gródek. Dodaj cukier, jajko, ciepłe mleko oraz wcześniej przygotowany zaczyn. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Formowanie bułek: ukształtuj ciasto w tzw. (węża) spłaszcz go delikatnie i pokrój na około 10-15 (powinny wyglądać jak grube monety). Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstaw do wyrośnięcia na 30min.
Pieczenie bułek: przed pieczeniem wymieszaj żółtko z łyżką mleka i posmaruj tym bułki dzięki czemu się zarumienią. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Piecz przez około 20-25min