Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bułeczki drożdżowe z truskawkami"
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39883
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 415
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 191
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 379
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9286
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39883
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 415
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 191
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 379
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9286
Składniki
Masło roztop, mleko podgrzej. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier, jajko i sól. Wyrób ciasto, dolewając stopniowo ciepłe mleko. Gdy będzie odklejać się od ręki, uzupełnij je płynnym masłem i dobrze zagnieć.
Odstaw ciasto na 50 minut do wyrośnięcia, a w tym czasie przygotuj budyń.
Gotowy placek rozwałkuj na grubość pół cm (powinno mieć kształt zbliżony do prostokąta). Rozsmaruj na nim ciepły budyń, rozłóż umyte oraz pozbawione ogonków truskawki i posyp delikatnie cukrem.
Obłożone nadzieniem ciasto zwiń w rulon, a następnie pokrój w poprzek na kawałki.
Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając odpowiednie odstępy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz przez pół godziny. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 60 min, ilość kalorii na 1 porcję: 290. Stopień trudności: średnie.
<strong>Róża Turok z Zielonej Góry</strong>Źródło: Telemax