Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, delikatne, puszyste małe co nieco do kawy lub mleka. Zamiast śliwek można użyć jabłek, musu jabłkowego lub ulubionego nadzienia. Gorąco polecam :-)
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 628
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 884
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 439
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 628
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 884
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 439
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Do kubka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i 4-5 łyżek letniego mleka, wymieszać do rozpuszczenia składników i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozpuścić masło, przestudzić. Do mąki dodać sól, resztę cukru i cukier waniliowy, wymieszać. Dodać jajka i rozczyn drożdżowy, letnie mleko i wszystko wymieszac łyżką aż składniki się połączą. Dolać przestudzone masło i dokładnie wyrobić gładkie ciasto (jesli jest zbyt rzadkie dodać troszkę mąki ale nie za dużo żeby bułeczki nie były twarde). Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok. godziny.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką wyciąć kółka.
Każde kółko rozpłaszczyć dłonią, na środek ułozyć po dwie połówki śliwki i dokładnie zlepić. Uformowane bułeczki odkładać zlepieniem pod spód na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 20 min. Masło stopić i posmarować nim wierzch wyrośniętych bułeczek.
Piec przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni Jeszcze ciepłe, ale nie gorące oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-)