Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki drożdżowe ze śliwkami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
<strong>Przepis przysłała Anna Kaczmarska z Łodzi</strong>
Drożdże utrzyj z łyżeczką mąki, cukru i połową ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia. Jajka zmiksuj z pół szklanki cukru. Mar garynę stop, przestudź. Gdy roz czyn podwoi objętość, dodaj mąkę i jajka, wlej resztę mleka i margary nę, wyrób. Odstaw do wyrośnięcia.
Śliwki wypestkuj, pokrój na ćwiartki. Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki. Na połowie ułóż śliwki, posyp resztą cukru. Przykryj pozostałymi krążkami, zlep.
Bułeczki odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżeczką wody. Piecz 20-25 min w temp. 190°C.Źródło: Chwila dla Ciebie