Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moich zapasów z wypiekami ciąg dalszy. Tym razem bułeczki na śniadanie z dodatkiem słoneczka i posypane pestkami dyni.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 80
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4415
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 250
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 80
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4415
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 250
Składniki
Do letniego mleka wkrusz drożdże i wymieszaj z łyżeczką cukru, aż wszystko się rozpuści. Odstaw w ciepłe miejsce. Ponieważ pogoda jest psia, nagrzałem piekarnik (termoobieg) na 35 stopni, wyłączyłem i do wyłączonego wstawiłem kubek z zaczynem. Pięknie wyrosło po ok. 10 minutach.
Całą mąkę przesiej do miski, dodaj otręby i zarodki, wlej zaczyn, dodaj jajko, sól i wyrób wszystko na gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Kiedy ciasto odchodzi od ręki uformuj kulę, posyp miskę i ciasto odrobiną mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Znowu wykorzystałem piekarnik - ok. 40 minut. Kiedy w wyrośniętym cieście zrobisz palcem zagłębienie i ciasto nie wraca do poprzedniego kształtu - jest gotowe.
Wyrób ciasto powtórnie, już krócej niż za pierwszym razem. Dodaj słonecznik. Uformuj bułeczki i zostaw na blasze do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i wstaw do niego naczynie z wodą. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp pestkami dyni. Piecz ok. 25 - 30 minut.