Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ramach obowiązującej mody moje dziewczyny zażyczyły sobie bułeczek fitness. Nie pytajcie mnie po co, bo nie wiem. Ale mówisz i masz!
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 80
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4415
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 250
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 80
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4415
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 250
Składniki
Do letniego mleka pokrusz drożdże, dosyp cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Przesiej do miski mąkę pszenną i pełnoziarnistą, dodaj otręby, wlej pracujące drożdże i wyrób z jajkiem na elastyczne ciasto. Dodaj wody, aby ciasto nie było zbyt suche i dobrze się wyrabiało. Zostaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Ponieważ ciasto nie zawiera soli, rośnie szybko i mocno zwiększa swoją objętość. Kiedy będzie już dobrze wyrośnięte dodaj garść słonecznika i wyrób jeszcze raz.
Podziel ciasto na 10 kawałków, uformuj bułeczki, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni (grzałki dolna i górna) wstawiając do niego naczynie z wodą. Wyrośnięte bułeczki natnij nożem, posmaruj wodą lub rozmąconym jajkiem i piecz ok. 20 minut.