Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, puszyste, maślane bułeczki śniadaniowe. Bardzo łatwe do zrobienia. Wspaniale na śniadanie.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 819
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 819
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Do dużej miski wlać wodę i mleko, dodać do nich drożdże i cukier. Dobrze wymieszać i odstawić na 5 minut na bok. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodać do nich rozpuszczone masło. Następnie przesiać mąkę i dodać sol.
Ciasto dobrze wyrobić, ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego. Ciasto jeśli jest zbyt klejące można podsypać odrobiną mąki. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.
Czysta miskę posmarować odrobina oleju i ułożyć w niej wyrobione ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, wyjąc je z miski na stolnice i zagnieść pare razy.
Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożoną pergaminem. Bułki przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Kiedy bułeczki podrosną, posypać je z wierzchu odrobiną mąki i zrobić na nich nacięcie. W każde nacięcie włożyć po 2 gramy twardego masła. Bułki piec w nagrzanym piekarniku w 200 st. C. przez 20 – 25 minut. Smacznego!