Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne śniadanie na weekend kiedy jest więcej czasu na nieśpieszne śniadani? Tylko ułeczka z czekoladą+kubek gorącego kakao lub mleka, jak kto woli. Jedno jest pewne, te bułeczki są niesamowicie puszyste, maślane a dodatek czekolady w środku to totalna rokosz dla podniebienia!
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 829
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8217
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13073
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 417
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 136
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2260
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 829
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8217
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13073
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 417
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 136
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2260
Składniki
Wszystkie suche składniki umieść misie robota i dobrze wymieszaj łyżką. Następnie dodaj roztopione i ostudzone masło, żółtko oraz ciepłe, ale nie gorące mleko. Zagniataj za pomocą haka na najniższych obrotach do połączenia składników. Przykryj ciasto lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyłóż ciasto na blat chwilę zagniataj, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Podziel ciasto na 6 równych części (każda powinna ważyć ok 85-87g). Następnie każdą zagnieć w kulkę. Rozwałkuj na mały placek. Na brzegu ciasta połóż czekoladę, przykryj kawałkiem ciasta i sklej boki (patrz filmik). Na drugim końcu ponacinaj ciasto w paski i zawiń całość w rulon. Uformuj bułeczkę. Ułóż w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem z mlekiem. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C ok. 20 minut (do zrumienienia). Smacznego ! Ps. Sposób ułożenia bułeczek przeze mnie w foremce jest zły. Trzeba ułożyć bułeczki obok siebie w małych odstępach i jedna pod drugą!