Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne śniadanie na weekend kiedy jest więcej czasu na nieśpieszne śniadani? Tylko ułeczka z czekoladą+kubek gorącego kakao lub mleka, jak kto woli. Jedno jest pewne, te bułeczki są niesamowicie puszyste, maślane a dodatek czekolady w środku to totalna rokosz dla podniebienia!
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 1263
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 83
Pączki z czekoladą to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkości przygo...
Odsłon: 15715
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 86
Ziemniaki milionera to wyjątkowe danie z dwukrotnie pieczonych ziemniaków, dz...
Odsłon: 2483
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 1263
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 83
Pączki z czekoladą to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkości przygo...
Odsłon: 15715
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 86
Ziemniaki milionera to wyjątkowe danie z dwukrotnie pieczonych ziemniaków, dz...
Odsłon: 2483
Składniki
Wszystkie suche składniki umieść misie robota i dobrze wymieszaj łyżką. Następnie dodaj roztopione i ostudzone masło, żółtko oraz ciepłe, ale nie gorące mleko. Zagniataj za pomocą haka na najniższych obrotach do połączenia składników. Przykryj ciasto lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyłóż ciasto na blat chwilę zagniataj, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Podziel ciasto na 6 równych części (każda powinna ważyć ok 85-87g). Następnie każdą zagnieć w kulkę. Rozwałkuj na mały placek. Na brzegu ciasta połóż czekoladę, przykryj kawałkiem ciasta i sklej boki (patrz filmik). Na drugim końcu ponacinaj ciasto w paski i zawiń całość w rulon. Uformuj bułeczkę. Ułóż w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem z mlekiem. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C ok. 20 minut (do zrumienienia). Smacznego ! Ps. Sposób ułożenia bułeczek przeze mnie w foremce jest zły. Trzeba ułożyć bułeczki obok siebie w małych odstępach i jedna pod drugą!