Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 555
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 555
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Przesiać mąkę do miski,zrobić w niej zagłębienie i wlać do niego drożdże rozpuszczone w małej ilości ciepłego mleka.Odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut by drożdże zaczęły "pracować". Następnie dodać pozostałe mleko,miód,sól i wyrobić gładkie ciasto.Wyrabiać je dość silnie póki ciasto nie będzie się kleić do rąk. Wyrobione ciasto odstawić na ok 15-20 min w ciepłe miejsce a po tym czasie kształtować bułeczki.Ilość zależy jak duże bułeczki chcemy zrobić,u mnie wyszło 7 średnich. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepać jajko z łyżką mleka i posmarować bułki. Piec w temp 220 st ok 20-30 min do złotobrązowego zabarwienia skórki,smacznego:)