Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I na śniadanie, i na kolacje... cieplutkie bułeczki najlepsze ze świeżym masełkiem
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 838
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2109
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4109
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 838
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2109
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4109
Składniki
W misce mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną mąki. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 minut). W tym czasie rozpuszczamy w rondelku margarynę.
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól. Mieszamy to ze sobą i dolewamy wodę, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Ze składników w misce wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło.
Ciasto ponownie wyrabiamy i robimy z niego 7-8 kulek, kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko każdą spłaszczamy. Na środku każdej bułki robimy tępą stroną noża wgłębienie prawie do spodu bułki. Pieczemy ok. 20 minut, aby bułki się zarumieniły, w temp. 200 stopni. Z podanej porcji wychodzi ok. 7-8 bułek.