Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I na śniadanie, i na kolacje... cieplutkie bułeczki najlepsze ze świeżym masełkiem
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 292
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4195
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1853
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3601
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30142
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 292
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4195
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1853
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3601
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30142
Składniki
W misce mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną mąki. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 minut). W tym czasie rozpuszczamy w rondelku margarynę.
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól. Mieszamy to ze sobą i dolewamy wodę, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Ze składników w misce wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło.
Ciasto ponownie wyrabiamy i robimy z niego 7-8 kulek, kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko każdą spłaszczamy. Na środku każdej bułki robimy tępą stroną noża wgłębienie prawie do spodu bułki. Pieczemy ok. 20 minut, aby bułki się zarumieniły, w temp. 200 stopni. Z podanej porcji wychodzi ok. 7-8 bułek.