Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak zapach i smak domowego pieczywa.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5503
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34537
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2170
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113842
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5503
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34537
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2170
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113842
Składniki
Mleko należy podgrzać. Dodać sól, miód, masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Następnie przestudzić i wkruszyć drożdże, oraz dodać kilka łyżek mąki pszennej. Wymieszać i nakryć ścierką. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesiana mąkę pszenną i razową. Niestety razowej mąki nie można przesiać, ze względu na to że występują w niej otręby. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką i przejść do zagniatania ok. 20 minut. Po czym ponownie odstawić do wyrośnięcia tym razem na 1 godz. do 1 i 1/2 godziny. Z wyrośniętego ciasta odrywać porcje na bułeczki. Surowe bułeczki umieścić w lekko nagrzanym piekarniku, ma to na celu rośnięcie. Pieczemy 170 * 45 minut.