Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie, zwarte, lekko słodkawe bułeczki, które smakują świetnie zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5256
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5043
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1288
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5256
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5043
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1288
Składniki
Mąki mieszamy w misce z solą. Robimy dołek, wykruszamy drożdże, dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki miodu i 3/4 szklanki ciepłej wody. Delikatnie mieszamy widelcem masę, żeby drożdże się rozpuściły. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostały miód, pestki dyni i kolejne 3/4 szklanki ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić się do rąk (jeżeli ciasto jest za lekkie, dosypujemy więcej obu rodzajów mąki, w proporcji pół na pół - ciasto ma być zwarte, gładkie i lekko tylko lepkie). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1/2 godziny. Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto, żeby uszło z niego powietrze, a następnie wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na 10-12 porcji i formujemy bułeczki. Każdą nacinamy na krzyż nożem i układamy na oprószonej mąką blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie bułeczki smarujemy ciepłą wodą i posypujemy pestkami dyni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka dolna i górna). Na niższy pułap w piekarniku wkładamy mniejszą blaszkę napełnioną zimną wodą. Pieczemy około 1/2 godziny, aż nabiorą delikatnie złotawej barwy, a postukane od spodu będą dawać głuchy odgłos.