Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie, zwarte, lekko słodkawe bułeczki, które smakują świetnie zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11569
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 69
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7974
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155075
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1107
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11569
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 69
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7974
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155075
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1107
Składniki
Mąki mieszamy w misce z solą. Robimy dołek, wykruszamy drożdże, dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki miodu i 3/4 szklanki ciepłej wody. Delikatnie mieszamy widelcem masę, żeby drożdże się rozpuściły. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostały miód, pestki dyni i kolejne 3/4 szklanki ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić się do rąk (jeżeli ciasto jest za lekkie, dosypujemy więcej obu rodzajów mąki, w proporcji pół na pół - ciasto ma być zwarte, gładkie i lekko tylko lepkie). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1/2 godziny. Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto, żeby uszło z niego powietrze, a następnie wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na 10-12 porcji i formujemy bułeczki. Każdą nacinamy na krzyż nożem i układamy na oprószonej mąką blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie bułeczki smarujemy ciepłą wodą i posypujemy pestkami dyni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka dolna i górna). Na niższy pułap w piekarniku wkładamy mniejszą blaszkę napełnioną zimną wodą. Pieczemy około 1/2 godziny, aż nabiorą delikatnie złotawej barwy, a postukane od spodu będą dawać głuchy odgłos.