Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne bułeczki idealne na weekendowe śniadanie. Ciasto wyrastało przez noc, żeby rano cieszyć podniebienia pysznymi mięciutkimi bułkami. Można je zrobić w dwóch wersjach, na szybko i na noc, różnica polega na ilości użytych drożdży... od Ciebie zależy, którą wersję wybierzesz :-)
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 7
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 19
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1990
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 28
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 7
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 19
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1990
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 28
Składniki
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Pozostałe składniki wymieszać w misce i dodać zaczyn (w wersji nocnej ser dodać po wyrośnięciu ciasta). Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na całą noc 12h (lub ok. godzinę w szybkiej wersji dodając od razu przy wyrabianiu tarty ser). Następnie nocne ciasto wyrobić ponownie z dodatkiem sera, podzielić na małe kawałki, z których uformować 13 bułeczek. Bułki układać w okrągłej formie wysmarowanej masłem. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypać ziarenkami. Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut do zrumienienia. SMACZNEGO!!!