Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, miękkie bułeczki i co najważniejsze bez chemii. Idealne na sobotnie lub niedzielne śniadanie. Najlepsze są zaraz po upieczeniu z chrupiącą skórką. W zamkniętym chlebaku mogą stać 2-3 dni i nie twardnieją. Najlepsze z samym masłem i pomidorem!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113076
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 467
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 801
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 600
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113076
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 467
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 801
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 600
Składniki
Drożdże wyciągamy wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
Mąkę 650 przesiewamy do dużej miski, dodajemy do niej drugą mąkę (1850). Wsypujemy sól i mieszamy delikatnie warzechą.
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i zalewamy 4 łyżkami wody. Mieszamy dokładnie. Wlewamy je do mąki (nie czekamy aż zaczyn wyrośnie), dodajemy olej i mieszamy warzechą, aż się składniki połączą. Powoli wlewamy pozostałą wodę i wyrabiamy ciasto. Łatwo się wyrabia – za bardzo nie klei się do rąk. Wyrabiamy około 5-6 minut. Nie potrzeba więcej.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w spokojne miejsce bez przeciągów – u mnie zazwyczaj jest to nienagrzany piekarnik. Zostawiamy je na około godzinę czasem może być to nawet 45-50 minut. W zależności jak wyrośnie. Trzeba uważać – raz próbowało uciec mi z miski:).
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich bułeczki. Z podanych proporcji wychodzi mi około 13 bułeczek. Odkładamy je na blachę wyłożoną papierem. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Bułeczki wyjmujemy. Nagrzewamy piekarnik na funkcję góra-dół na 200 stopni.
Bułeczki nacinamy z wierzchu – albo na krzyż, albo tylko poprzecznie. Smarujemy letnim mlekiem i obsypujemy sezamem/makiem.
Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.
Otrzymujemy pyszne bułeczki o smaku przypominającym mi dzieciństwo i dziadka, który takie bułki jadł z masłem i mielonką:).