Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bułeczki z morelami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 31
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 31
Składniki
Czas przygotowania 100 minut. Cena sztuki ok. 1,20 zł
Mleko podgrzewamy z szafranem i odstawiamy na 30 minut. 50 g masła rozpuszczamy. Morele odcedzamy z zalewy i drobno siekamy.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, 3 łyżeczki cukru pudru, szczyptę soli, wlewamy masło i mleko z szafranem, mieszamy. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.
W rondelku rozpuszczamy 25 g masła, dodajemy 50 g cukru, skórkę z cytryny i morele, mieszamy.
Z ciasta formujemy prostokąt o bokach 25 x 35 cm. Smarujemy całą powierzchnię morelami. Zwijamy i powstały rulon kroimy na 9 plastrów, które układamy płasko obok siebie na blasze. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 30 minut w 200oC.Źródło: Rewia