Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące i pachnące. Taki pomysł "myślisz - masz". :)
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4287
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2570
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3254
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11237
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4287
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2570
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3254
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11237
Składniki
Z drożdży, cukru, kilku łyżek mąki pszennej i kilku łyżek wody zrobić rozczyn o gęstości śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrośnie, dodać pozostałe składniki, oprócz oliwy (kminek można dać też do ciasta) i stopniowo dolewać ciepłą wodę, wyrabiając ciasto. Powinno mieć gęstą, zwartą konsystencję, ale nie zbitą. Gdyby ciasto było za gęste lub za rzadkie, odpowiednio dolać wody lub dosypać mąki. Dodać na koniec oliwę i wyrabiać jeszcze kilka minut - ciasto ma być elastyczne i lśniące.
Z ciasta formować bułki lub paluchy. Można posypać po wierzchu solą, kminkiem, słonecznikiem itp. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 200 stopni, grzałki góra-dół.
Smacznego!