Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bułeczki z żurawiną"
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 58
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 25
Polecam.
Odsłon: 354
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3625
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 58
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 25
Polecam.
Odsłon: 354
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3625
Składniki
Do 2 rozmąconych jajek dodaj mleko lub maślankę, dokładnie wymieszaj. Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, cukier oraz sól, wymieszaj łyżką. Dodaj miękką margarynę lub masło oraz jajka z mlekiem lub maślanką, wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dosyp trochę więcej mąki. Na koniec dodaj suszoną żurawinę, ponownie wyrób.
Z ciasta uformuj wałeczek i podziel na 12 części (jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło, podsyp je mąką). Z każdej uformuj bułeczkę. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy (w czasie pieczenia urosną). Wierzch każdej bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż blachę z bułeczkami. Piecz 20-25 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku. Rada: Wierzch bułeczek po posmarowaniu jajkiem można posypać makiem, sezamem lub czarnuszką. Można też użyć mąki pełnoziarnistej, owsianej lub orkiszowej.
40 minut. Sztuka: 190 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie