Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bułeczki z żurawiną"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Do 2 rozmąconych jajek dodaj mleko lub maślankę, dokładnie wymieszaj. Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, cukier oraz sól, wymieszaj łyżką. Dodaj miękką margarynę lub masło oraz jajka z mlekiem lub maślanką, wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dosyp trochę więcej mąki. Na koniec dodaj suszoną żurawinę, ponownie wyrób.
Z ciasta uformuj wałeczek i podziel na 12 części (jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło, podsyp je mąką). Z każdej uformuj bułeczkę. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy (w czasie pieczenia urosną). Wierzch każdej bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż blachę z bułeczkami. Piecz 20-25 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku. Rada: Wierzch bułeczek po posmarowaniu jajkiem można posypać makiem, sezamem lub czarnuszką. Można też użyć mąki pełnoziarnistej, owsianej lub orkiszowej.
40 minut. Sztuka: 190 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie