Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duże, miękkie w środku i delikatnie twardsze z zewnątrz. Pyszne bułki do hamburgerów to coś, o co warto się pokusić robią domowe hamburgery ;)
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 860
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8289
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13125
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 456
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 142
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2278
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 860
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8289
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13125
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 456
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 142
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2278
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej zagłębienie.
Do drożdży wsypujemy cukier i rozcieramy je do momentu aż staną się płynne
Mleko podgrzewamy (nie może być gorące) i połowę wlewamy do drożdży z cukrem.
Przygotowaną mieszankę z mleka drożdży i cukru wlewamy w zagłębienie w misce, posypujemy mąką z wierzchu i odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut.
Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodajemy pozostałe mleko, jajka, masło i sól.
Całość mieszamy do połączenia składników i wyrabiamy około 10 minut. W momencie kiedy ciasto będzie mocno lepić się do rąk, możemy delikatnie podsypać je mąką i dalej wyrabiać. Należy jednak pamiętać żeby nie dodawać zbyt dużo mąki, ponieważ bułki mogą nam wyjść twarde .
Wyrobione ciasto umieszczamy w misce oprószonej mąką, do wyrośnięcia pod przykryciem na mniej więcej 45 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy z nich bułki. Umieszczamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Bułki pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach (grzałka góra- dół).