Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialne bułki do domowego fast foodu. Po przecięciu i nadzianiu nie łamią się, co często zdarza się sklepowym gotowcom. Wyglądają i smakują świetnie!
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15686
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1450
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12596
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15686
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1450
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12596
Składniki
Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami - mąką, jogurtem, solą, oliwą. Ciasto zagniatamy długo - co najmniej kilka minut. Formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła - na około 28cm średnicy. Dokładnie smarujemy żółtkiem i posypujemy ziarnami. Ja użyłam sezamu w dwóch kolorach, ale świetnie sprawdzi się także czarnuszka albo siemię lniane. Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Po ostudzeniu bułę kroimy na ćwiartki. Gotowe bułki przecinamy i nadziewamy mięsem i warzywami.