Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, proste w wykonaniu, słodkie drożdżowe bułeczki
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 502
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1351
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 85
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 370
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 502
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1351
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 85
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 370
Składniki
Wymieszać suche składniki ciasta, dodać mleko i jajka, wyrobić elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło. Z ciasta uformować kulę,oprószyć mąką, przełożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać cukier puder, skórkę cytrynową i żółtko (białko odłożyć do posmarowania bułek przed pieczeniem), dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować gruby wałek, który należy podzielić na trzy równe części. Każdą z nich podzielić na cztery części, aby w sumie wyszło dwanaście drożdżówek.
Kawałki ciasta rozpłaszczać dłonią. Na środku każdego z nich nakładać łyżkę twarogu i łyżeczkę wiśni, dokładnie sklejać, formując okrągłe bułeczki. Układać zlepieniem do dołu na dużej blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Przykryć ścierką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Przed pieczeniem bułki posmarować odłożonym wcześniej białkiem. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.